Wonen-in-de-toren-sfeerbeeld-4
‘WONEN BIJ DE TOREN’ VERTELT HET VERHAAL VAN NIJKERK

DE ARCHITECT VERTELT

Het was Architecten TEAM Nijkerk dat Van Wijnen attendeerde op deze bijzondere ontwikkellocatie in Nijkerk waar vroeger de Jumbo huisveste. Dus vonden wij het meer dan logisch dat deze architect het ontwerp van Wonen bij de Toren zou maken. Zeker omdat het Architecten TEAM lokaal sterk verankerd is en een prachtige visie heeft op de manier waarop je zo’n ingrijpende nieuwbouwtoevoeging smaakvol en passend kunt doen.

Projectarchitect Willem-Alex Jansen woont zelf al 18 jaar in Nijkerk en is heel erg begaan met de kwaliteit van de stad.

Situatieschets

Historie koesteren
"Het trok mij enorm om hier te gaan wonen omdat de historie veelal zo goed bewaard is. De afgelopen jaren heb ik mij er hard voor gemaakt om dit zo te laten blijven. Niet voor niets zitten wij in een historisch pand, het Tabakhuis. Geef historische panden een tweede leven of laat je bij nieuw te bouwen projecten inspireren door de architectonische rijkdom en verhalen uit de stad. Dat laatste is wat wij hebben gedaan voor het ontwerp van plan 'Wonen bij de Toren'."

Eerst een rondje Nijkerk
Voordat wij ons als team aan de tekentafel settelden, ben ik twee dagen door Nijkerk gaan fietsen. Natuurlijk kende hij de stad al, maar dit keer had hij een specifiek doel. “Ik heb foto’s gemaakt van oude panden. Vervolgens ben ik aan de hand van deze foto’s gaan kijken hoe de verschillende panden en steenkleuren zich naast elkaar verhouden. Dit wetende was het tijd voor stap twee. We wilden namelijk dat Wonen bij de Toren het karakteristiek van Nijkerk zou borgen." 

Historie herleeft in Wonen bij de Toren
"Het Architecten TEAM heeft zes accenten gemaakt die verwijzen naar oude Nijkerkse panden en daarmee vertelt dit nieuwbouwplan het verhaal van Nijkerk. In Wonen bij de Toren komt bijvoorbeeld Huize de Liever. In dit huis schuilde het Joodse jongetje Morie de Liever tijdens de oorlog."


"Het huis bestaat nog wel, maar is helemaal verbouwd. Wij hebben oude tekeningen en foto’s gevonden waar het in oude staat te zien is. De karakteristieken van het originele huis aan de Holkerstraat hebben wij gebruikt om Huize de Liever vorm te geven. Tegenover de kerk komt een accent dat gebaseerd is op het ‘Oude Mannen- en Vrouwenhuis’. Het gebouw bestaat niet meer, maar wij brengen de structuur terug in dit nieuwbouwplan. Tot slot is er het binnengebied, waar we het Pakhuis gaan maken. Dit Pakhuis verwijst naar de Jumbo die hier ook stond."

Accenten

Waardering
"Het was zo mooi om te zien hoe Nijkerkers reageerden op onze ontwerpinsteek. Het gros is enthousiast, doordat ze zoveel van hun eigen stad terugzien in de nieuwbouw. Daarbij biedt het gevarieerde aanbod van woningen voor elk wat wils. Deze waardering doet ons goed. Ik kan niet wachten om hier straks rond te lopen en te zien hoe je een plan dat helemaal van nu is, toch de rijkdom van vroeger mee kunt geven, waardoor het zich naadloos voegt in de bestaande stad."